Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Bedrijf Ontwikkeling en productie
Document Acties

Ontwikkeling en productie

Hoe ontstaat een model? Een kijkje in de fabriek in Göppingen.


Adler&ICE

„Er zullen waarschijnlijk maar een paar produkten in de wereld zijn die zó precies (met de loep!) door de klanten worden nagekeken als de modeltrein,“ aldus de technische directeur van Märklin en Trix.

Zo'n tien jaar geleden nog was men tevreden met de ontwikkeling van statische procedures voor de controle van het produktieproces door middel van steekproeven. Vandaag geldt dat de kwaliteit gepland moet worden, mogelijke fouten al in de ontwikkelingsfase moeten worden uitgesloten en fabrikageprocessen dusdanig beheerst dat er praktisch gezien geen enkel fout onderdeel onbemerkt kan ontstaan.

Want: „Aan detailgetrouwheid, oppervlaktebewerking, keuze van materialen en perfect functioneren worden de hoogste eisen gesteld. De hoogste kwaliteit te bereiken en te continueren is sedert vele decennia het doel dat Märklin bereikt heeft. Het is onze opgave om ons te blijven verbinden aan die traditie en bij de ontwikkeling van nieuwe produkten door middel van de modernste methodes bij de kwaliteitscontrole dit doel te bereiken.“

De in de produktie van modeltreinen aangewende processen zijn veelzijdig. Hierbij worden praktisch alle procédés op het gebied van verspanen, gladde vormgeving, metaalspuitgietwerk, spuitgieten, oppervlaktetechniek, veelkleurendruk, fabricage van elektrische en elektronische onderdelen, etc, etc. aangewend. Deze grote verscheidenheid in toepassingen vergt een brede en diepgaande know how.

Een modeltrein kan uit tientallen tot soms wel een honderdtal onderdelen bestaan. Alle onderdelen moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. De digitale techniek, die in 1984 z’n intrede in de modelspoorwereld heeft gedaan, stelde aan de bouw van miniatuurmotoren, aandrijvingen en besturingstechnieken nog eens hogere eisen.

In deze full color brochure Hoe ontstaat een model van 11 pagina's geven wij u een blik achter de schermen van de diverse fasen die in de fabriek doorgelopen worden voordat het eindproduct bij de handelaar aan u wordt geleverd. We nemen de „Henschel Wegmann“ trein als voorbeeld en laten u zien wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van documentatie, de constructie en productie en de kwaliteitscontrole.


© Trix Nederland - Contact